Porttelefoni – en första kontakt

Med porttelefoni får du personlig kontakt med den som vill komma in och väljer själv om du vill släppa in besökaren eller inte. Naturligtvis är den låsta porten ett sätt att hindra obehöriga från att komma in men med porttelefoni får du också en möjlighet att hälsa dina gäster välkomna och guida dem rätt i fastigheten.

Låfa Lås hjälper allt från mindre företag och bostadsrättsföreningar till större fastighetsägare med olika typer av porttelefonsystem. Vi erbjuder även enklare porttelefonsystem för privatpersoner.

När är porttelefoni en bra lösning?

I alla sammanhang där du vill kommunicera med besökaren innan hen släpps in är porttelefoni en bra lösning. Det finns porttelefoner vid dörren till trappuppgången eller vid entrédörren utanför en obemannad reception. Kanske sitter det en vid grinden till industriområdet eller i entrén till en större offentlig eller kommersiell fastighet.

Hur fungerar porttelefoni?

Enkelt beskrivet kan vi säga att besökaren ringer upp via porttelefonen, någon på insidan svarar i en svarsapparat och låser upp dörren. Porttelefoner är ofta integrerade i någon typ av passersystem och kan kopplas ihop på olika sätt.

Den enklaste lösningen är en dörr – en svarsenhet. Men det går också att koppla hundratals dörrar i ett system till samma svarsenhet. Ibland vill man ha möjlighet att svara på anrop från en porttelefon från flera olika platser, kanske på ett större företag med obemannad reception.

Fast uppkoppling eller IP-telefoni

Det finns olika sätt att koppla porttelefonen till svarsenheten. Ett alternativ är via en trådbunden koppling till fasta telefoner.

En annan lösning är uppkoppling med ip-telefoni. Det ger dig flexibel, trådlös porttelefoni som du enkelt administrerar via ett webbgränssnitt. Finns det ingen fast uppkoppling för systemet så kan det kompletteras med ett 4G-modem

En fördel med ip-telefoni är att porttelefonen kan kopplas till valfritt telefonnummer t.ex. en mobiltelefon. Då kan du öppna dörren för en besökare, även om du inte är på plats. En fördel annan är att det är lätt att byta telefonnummer för en användare.

porttelefon-hyreshus

Porttelefoni i hyreshus

I entrén till många flerfamiljshus finns en porttelefon med digitalt boenderegister. Besökaren väljer vem hen vill ringa upp på en display med namnen på de som bor i trappuppgången. Enklare porttelefoner har snabbknappar eller koder på en separat namntavla.

Många porttelefoner är också utrustade med kodlås. På så vis behöver de som bor i fastigheten ingen nyckel. Om det finns ett passersystem i fastigheten så är porttelefonin ofta inbyggt i det och boende kan öppna dörren med sin nyckelbricka.

portelefon-med-kamera

Porttelefoni och kamera

Många vill inte bara prata med den som ringer på, man vill även se personen. Det går att koppla övervakningskameror till porttelefoner om de kopplas till fasta svarsapparater.

Det är viktigt att tänka på att portelefoni med kamera omfattas av kamerabevakningslagen och i vissa fall kanske du behöver ett tillstånd. Vid hyreshus är det normalt sett okej att använda porttelefon med kamera. Några saker att i så fall tänka på är att:

  • kameran ska aktiveras av den som ringer på dörren,
  • den ska bara vara aktiv under en kort tid och
  • varken ljud eller bild får spelas in.
lafa-porttelfoni

Vi hjälper dig med portelefoni

Vilket system för porttelefoni passar dig bäst? Vi hjälper dig att hitta en smidig helhetslösning för porttelefoni i din fastighet oavsett om det gäller en några få porttelefoner eller ett större projekt. Behöver du hjälp med service och underhåll så löser vi det också.

Har du frågor om porttelefoni? Titta förbi butiken, skicka oss ett mejl eller ring.