Passersystem - säkerhet och tillgänglighet

I många fastigheter och lokaler ställs höga krav på säkerhet samtidigt som behöriga personer ska kunna ta sig in och ut på ett smidigt sätt. Lösningen är ett elektroniskt passersystem.

Låfa Lås arbetar med olika typer av passersystem för allt från bostadsrättsföreningar och mindre företag till större fastighetsägare och företag med kontor i flera länder.

Med rätt passersystem kan du på ett smidigt och säkert sätt skydda en fastighet och enskilda utrymmen i den, utan att det blir krångligt för dem som har behörighet att vara där.

Vad är ett passersystem?

Vad är då ett passersystem? Enkelt förklarat är det ett tekniskt system av elektroniska lås. På SLR:s hemsida kan man läsa:

Kort kan man säga att det för en öppning av en dörr som ingår i ett större passersystem krävs:

 • något man har (en passerbricka)
 • något man är (biometrisk information)
 • något man kan (en kod)

För att lösningen ska fungera så säkert som möjligt skall man kombinera minst två, men gärna alla tre av dessa.

Ett passersystem kan vara lösningen när:

 • Kraven på säkerhet och tillgänglighet är höga

 • Ett stort antal personer rör sig i lokalerna

 • Fastigheten har många anställda och besökare

 • Lokaler hyrs ut d.v.s. olika personer ska ha tillgång till samma lokal men bara vid vissa tillfällen eller en enda gång.

 • Du vill styra vem som ska få tillgång till en lokal

 • Stor rotation på hyresgäster eller personal

Bättre kontroll med passersystem

Ett traditionellt låssystem kan mycket väl ge den säkerhet som behövs i dina lokaler. Så varför välja ett passersystem med elektroniska nycklar? Du får helt enkelt mycket bättre möjlighet att:

 • styra vad som ska hända
 • kontrollera vad som händer

Händelselogg: När någon använder en elektronisk nyckel loggas användningen så att du kan se vilken dörr som öppnats, vem som passerat och tidpunkten.

Tid: Du bestämmer när nyckeln kan användas genom att koppla tidszoner till den aktuella dörren. Tidszonen kan även kopplas till den person som har nyckeln.

Nyckelhantering: Du behöver inte bekymra dig för eventuella dubblettnycklar på villovägar eftersom det är svårt att kopiera den nya beröringsfria tekniken.

Du behöver inte bekymra dig över borttappade nycklar, inte ens en förlorad huvudnyckel. Den som administrerar systemet spärrar helt enkelt den förlorade nyckeln. Du behöver varken byta lås eller tillverka nya nycklar.

Så fungerar det

I ett passersystem använder du en elektronisk nyckel. Idag är det oftast någon typ av kort eller nyckelbricka. Förr var magnetkort vanliga men nya system använder ofta beröringsfri teknik. ”Beröringsfri” innebär att din nyckelbricka eller tag innehåller ett mikrochip som sänder ut en signal till kodavläsaren på dörren. Den nya, beröringsfria tekniken svårare att kopiera (skimma) och svårare att sabotera än system som använder magnetkort.

De elektroniska nycklarna, behörigheter och tidszoner administreras via ett webbgränssnitt. Även om det är många namn inkopplade, håller du enkelt reda på vem som har vilken nyckel och vilka behörigheter som är kopplade till den.

Lägg till smarta funktioner

Det finns möjlighet att koppla flera smarta funktioner till ditt passersystem. Det är t.ex. vanligt att bostadsrättsföreningar kopplar ihop det med ett bokningssystem för tvättstugan och andra gemensamma lokaler.

Andra funktioner som kan byggas in i systemet är kodlås och porttelefon. Det går också att integrera passersystem med övervakningskamera och inbrottslarm.

Vi hjälper dig att välja rätt passersystem

Känns det knepigt att välja rätt? Systemet ska vara rätt för de säkerhetskrav och funktioner som du behöver. Vi på Låfa Lås hjälper dig gärna att komma igång och att ta fram förslag på en lösning som passar. Passersystemen vi jobbar med kommer från välkända tillverkare som Assa, Bewator, RCO och Axema. Det gör att vi alltid kan hitta precis rätt system för era behov. Och vi är med dig hela vägen från installation till utbildning, service och jour.

Kontakta oss så hjälper vi dig att ta fram ett förslag på ett passersystem.