Mekaniska lås ökar säkerheten

Mekaniska lås, d.v.s. en låscylinder med tillhörande nyckel, är ett enkelt och säkert sätt att styra vem som har tillgång till ett utrymme eller fastighet. Ett väl valt mekaniskt lås förbättrar prestandan på säkerheten.

Försäkringsbolag kräver ofta en godkänd låsenhet för att försäkringen ska gälla vid inbrott.

Vi jobbar med mekaniska lås i alla säkerhetsklasser - från enkla lås till låsklass 5.

Vi arbetar med mekaniska lås för t.ex:

 • Lägenheter
 • Villor
 • Skolor
 • Företag

Exempel på var vi installerar mekaniska lås:

 • Ytterdörrar
 • Fönster
 • Altandörrar
 • Balkongdörrar

Välkända leverantörer av mekaniska lås:

 • Assa Abloy
 • dormakaba
 • Evva
 • Abus

Så styr mekaniska lås tilltrödet

Mekaniska lås består av ett antal olika låscylindrar. Cylindrarna är kodade tillsammans, men beroende på hur nyckeln ser ut kan du få olika behörighet.

Ett vanligt system för behörighetsnivåer är:

Huvudnycklel – nyckel som kan alla låscylindrar i hela låssystemet.

Grupphuvudnyckel eller servicenyckel  – nyckel som kan låsa upp t.ex. allmänna utrymmen. På företag där en nyckel behöver anpassas för flera behörigheter.

Nyckel för enskilt lås – nyckel till ett enskilt lås t.ex. en lägenhetsdörr.

Huvudnycklar kan låsa upp alla låscylindrar i hela låssystemet. Var servicenycklarna kan låsa upp fastställer vi i låsschemat utifrån era behov i respektive fastighet. Det vanligaste är att servicenyckeln kan låsa upp alla allmänna utrymmen.

De enskilda nycklarna i ett låssystem fungerar i en lägenhetsdörr eller dörr till lokal. Samma nyckel kan även fungera till allmänna utrymmen.

Kopiering av nycklar till mekaniska lås

En fundamental sanning som vi måste hantera är att nycklar kommer på avvägar. Vi tappar dem, de blir stulna och kanske kopieras av någon som inte ska ha tillgång till de utrymmen låset ska skydda.

Hur säkert ditt mekaniska lås är beror på om det är öppet eller spärrat. Det finns i huvudsak tre säkerhetsnivåer:

Låssystem utan kopieringsspärr – innebär att vem som helst kan kopiera nyckeln utan några säkerhetsrutiner.

Registrerade eller spärrade låssystem – innebär att det finns regler både för vem som kan beställa nycklar och vem som får tillverka dem. Nycklarna är registrerade på en specifik kund och det finns register på hur många nycklar som tillverkas.

Patenterade eller juridiskt skyddade nycklar och nyckelämnen - innebär att det måste finnas ett avtal mellan den som har patent på nycklarna och den som tillverkar dem. Kopiering utan avtal är olagligt. All utlämning och nytillverkning av nycklar registreras.

Olika typer av mekaniska lås

Det finns olika typer av mekaniska lås, allt från enkla för t.ex. innerdörrar till lås med låsklasser från 1 till 5. Två viktiga frågor som avgör vilket lås du ska välja är 1) hur lätt du ska kunna ta dig ut och 2) hur inbrottssäkert låset ska vara.

Cylinderlås

Cylinderlås (kallas också för Yalelås eller patentlås) låser du med vred på insidan och nyckel på utsidan. Det är lätt att ta snabbt ta sig ut inifrån. På många cylinderlås finns en knapp på låsstolpen som du kan trycka ner om ingen är kvar inne och få en s.k. bortasäker låsning. När knappen är nedtryckt fungerar inte vredet och det blir svårare för en inbrottstjuv att ta sig ut via ytterdörren.

Om du tappar en nyckel till ett cylinderlås kan vi byta ut stiften i cylindern och göra en ny nyckel. Då behöver du inte byta ut hela låsanordningen.

Tillhållarlås

Tillhållarlås (kallas också för 7-tillhållarlås, 9-tillhållarlås eller polislås) är ett komplement till ett annat lås. Du låser upp med nyckel både in- och utifrån. Tillhållarlåset är alltid unikt och kan inte ingå i ett låssystem. Det är därför du måste lämna det olåst om t.ex. hantverkare ska kunna använda  huvudnyckel för att komma in. Med tillhållarlås som extralås kan du få en godkänd låsenhet.

Tvåfunktionslås

Tvåfunktionslås fungerar olika beroende på hur du låser det. När du låser utifrån kan du välja att låsa hemmabekvämt eller bortasäkert. Hemmabekvämt innebär att du kan låsa upp dörren inifrån med vred, du behöver ingen nyckel för att komma ut. Bortasäker låsning kopplar ur vredet. Syftet är att göra det svårare för en inbrottstjuv att använda ytterdörren på väg ut.

Fallås

Fallås (kallas också för smäcklås) går automatiskt i lås när dörren skjuts till. Med andra ord blir du utelåst om du inte har nyckeln med dig. Den här typen av lås är vanlig i tex. entrédörrar.

En nyckel till allt

En vanlig fråga är om man kan ha samma nyckel till flera dörrar eller fönster?
Det går utmärkt och är en av anledningarna till att köpa ditt mekaniska lås hos en låssmed i stället för en bygghandel.
Och det spelar ingen roll om du köper låsen samtidigt eller var för sig – perfekt om du är i renoveringstagen.

Funderar du på att installera ett mekaniskt lås?

Behöver du installera ett nytt lås är du välkommen att bolla förslag på vad som passar bäst för dina behov och krav.

Våra duktiga låssmeder kan självklart till med montering av lås om du vill det.

Ring, skriv eller titta förbi butiken.