Välj rätt låssystem

Vill du ha full kontroll över vilka som rör sig i en fastighet eller lokal och kunna påverka vilka som ska få tillgång till olika delar – utan att använda flera olika nycklar? Då är ett låssystem någonting för dig.

När du ska välja ett låssystem finns det många frågor som du först behöver ha svar på: Hur många dörrar finns det? Hur ofta används de? Vilka personer behöver ha tillträde? Vilka krav har försäkringsbolaget? I framtiden, kan systemet som redan finns behöva byggas ut?

Alla dessa saker är viktiga att tänka igenom noga innan man går vidare i processen och påbörjar en installation.

Hanteringen av lås och nycklar ska också vara säker men ändå lätt och smidig att sköta. Problemet med försvunna nycklar, som nog tyvärr är omöjligt att undvika, ska dessutom kunna lösas enkelt och utan alltför stora kostnader.

Vi hjälper dig att ställa rätt frågor. Utifrån svaren rekommenderar vi sedan ett låssystem som passar fastigheten/lokalen och de säkerhetskrav du har.

Låssystem kontrollerar tillträdet

Ett låssystem består av ett antal lås med olika behörighet, som gör det möjligt att bestämma vem som kan komma in i fastigheten, lägenheten eller lokalen. Oftast finns nycklar (eller koder) till enskilda lås och huvudnycklar till samtliga lås. Alla typer av lås kan ingå i ett låssystem men de vanligaste är dörr- och hänglås.

Genom att använda ett låssystem får du en ypperlig överblick och kan styra vilka delar av byggnaden som olika personer och grupper ska ha tillgång till. I stora kontorsbyggnader kan detta vara ovärderligt då känslig information eller verksamhetskritiska saker som servrar behöver förvaras skyddat och åtskilt från andra. Med ett låsystem måste inte personer som ska ha tillträde till känsliga utrymmen bära med sig flera olika nycklar eftersom det går att påverka behörigheten så att samma nyckel ska få tillträde till flera lås.

Vilka låssystem kan jag välja mellan?

Låssystem kan delas in i tre grupper:

Mekaniska låssystem – består av cylindrar och nycklar. Ett antal olika låscylindrar är kodade tillsammans och kan ge olika behörigheter. Låssystemet kan vara öppet eller spärrat. Om det är spärrat betyder det att alla nycklar är kopierings- och patentskyddade. Vi kan erbjuda mekaniska låssystem i samtliga säkerhetsklasser så att du får precis det typ av system som möter de säkerhetskrav som fastigheten eller lokalen kräver. Läs mer här

Elektromekaniska låssystem – kombinerar en nyckel med en kodad behörighet. Det digitala låssystemet iLOQ s5 är ett sådant system som fungerar helt utan batterier och kablar. Med detta låssystem kan du enkelt lägga till eller ta bort behörigheter för vem ska få tillgång till vilken del av byggnaden. Passar med fördel vid olika typer av uthyrningar eller när utomstående ska få tillfälligt tillträde till fastigheten. Läs mer här

Passersystem – ger dig full kontroll över vem som går in och ut. Passersystem kan dessutom byggas ut med funktioner som tillträdesstyrning, händelselogg och bokningssystem. Med detta system behöver du aldrig oroa dig för borttappade nycklar eftersom det enkelt går att ändra inställningarna och spärra behörigheten via ett webbgränssnitt.  Läs mer här

Låfa Lås tillverkar nya låssystem och kan hjälpa till med allt från projektering och byte av låssystem till överflytt av befintligt system och tillverkning av nycklar.
Vi arbetar med både öppna och spärrade låssystem
Efter installationen kan vi hjälpa till med underhåll, jour och utbildning.
Bland våra kunder finns företag, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.
Våra duktiga låssmeder hjälper dig med montering och installation av i princip alla produkter vi säljer.
Det spelar ingen roll om det är mindre monteringsarbeten för dig som privatperson eller omfattande installationer ute på företag.
Vi utgår från vår butik i Majorna och tar oss an arbeten och projekt i hela Storgöteborg. Ta gärna kontakt om du vill ha hjälp!

Montering av lås - privatpersoner

Behöver du ett nytt lås för ytterdörren, ett säkert lås för altandörren eller bara ett nytt lås på toalettdörren? Kanske har låset blivit trasigt eller så vill du uppgradera till en säkrare lösning? Oavsett vilket behov du har så kan vi hjälpa dig att välja rätt lås och att montera det. Det gäller både om du vill byta ut ett befintligt lås eller sätta in ett helt nytt.

För att allt ska bli rätt och riktigt är det viktigt att du innan du beställer kollar med ditt försäkringsbolag vad de anser vara en godkänd låsenhet i ditt specifika fall. När vi får den informationen kan vi sedan rekommendera rätt lås så att du uppfyller kraven.

Montering av lås - företag

Företagslokaler, bostadsrättsföreningar och offentliga byggnader kräver nästan alltid komplexa system med antingen kodlås, passersystem eller godkända mekaniska säkerhetslås.

Är du intresserad av att titta på låssystem och säkerhetslösningar för ditt företag? Vi på Låfa Lås har lång erfarenhet av komplexa säkerhetslösningar och hjälper gärna till att ta fram förslag som passar din verksamhet. Vi är vana vid att jobba med låssystem som ska möta höga krav på säkerhet och tillgänglighet.

Vi jobbar framför allt i Storgöteborg men tar även större projekt på andra orter.